Vedella de pastura >
En la memòria de l'avi Bernat data el 1923 com l'any que el seu pare va començar a tenir pròpiament bestiar de pastura. Concretament es tractava d'un petit ramat de vaques a la muntanya de Monars, a cavall entre el Ripollès i l'Alta Garrotxa. Des de llavors fins ara, i amb uns anys al mig en què es tingueren també ovelles, la família s'ha dedicat principalment a la cria i engreix de vedella de pastura, és a dir, de vedells que van al darrera de la mare pasturant herba i mamant llet fins que tenen aproximadament 6 mesos i que posteriorment són engreixats a casa fins a l'any de vida a base quasi exclusivament de blat de moro i farratges collits dels nostres camps. De sempre a casa han predominat les races franceses (xarolesa, gascona, blonda, llemosina, etc.) però últimament hem potenciat també la Bruna dels Pirineus i sobretot, el nostre darrer gran canvi, hem introduït la cria per a genètica i carn de la reconeguda raça Aberdeen-angus, tal com expliquem a l'apartat corresponent. El sistema d'alimentació basat amb el blat de moro ensitjat confereix a la nostra carn de vedella un bon nivell d'infiltració de grasses no saturades, fet que enriqueix les seves propietats organolèptiques i de salut. Actualment, la nostra carn la trobareu a les carnisseries de Sant Esteve d'en Bas i de la Cooperativa de la Vall d'en Bas i a les hamburgueses natrus (vegeu: www.natrus.cat).